Proiect ROSE
Vremea
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
Facebook CTGM
Sondaj membri
Nu există sondaje definite.
Mesaje scurte
Trebuie să te conectezi
pentru a posta un mesaj.

Nu există mesaje postate.
Fundatia Cultural-Stiintifica "Gheorghe Magheru" Tg-Jiu

 

Scurta descriere a activitatii

Fundatiei Cultural-Stiintifice"Gheorghe Magheru" Tg-Jiu


     Fundatia Cultural Stiintifica “Gheorghe Magheru”  a fost fondata de elevii si profesorii de la Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru”, in anul 1996, fiind printre primele fundatii  ale elevilor si profesorilor din tara.

     Initial a aparut din nevoia de a sprijinii profesorii de la ColegiulTehnic “Gheorghe Magheru” in a oferi elevilor o educatie completa.

     Noile realitati de dupa 1989, reprezentate prin :cresterea somajului, aparitia fenomenului imigratie, reducerea interesului tinerilor si chiar a comunitatii locale pentru activitatile culturale, sportive , pentru activitatile scolii si pentru invatare, dar si a fenomenului social  al tinerilor “singuri acasa” ai caror parinti lucreaza in strainate, a facut ca activitatile acestei fundatii sa fie indispensabile pentru procesul educational oferit de C.T. Gh. Magheru

     Astfel, principalele obiective incluse in statut sunt:

 • Imbunatatirea procesului instructive si educativ al elevilor prin activitati non-formale
 • Promovarea invatarii prin metode noi si moderne,
 • Promovarea activitatilor cultural artistice in rindul elevilor
 • Sprijinirea elevilor/tinerilor cu potential si capabili de performanta
 • Sprijinirea elevilor/ tinerilor fara posibilitati material prin acordarea de burse private
 • Promovarea valorilor culturale locale si a identitatii regionale in rindul tinerilor
 • Promovarea valorilor europene in rindul tinerilor
 • Promovarea egalitatii de sanse
 • Promovarea activitatilor de voluntariat

     In prezent elevilor si profesorilor din liceu li s-au adaugat tineri si profesori din alte institutii, scriitori si jurnalisti locali, oameni de cultura locali, actori, istorici, sportivi, dar si fosti absolventi ai liceului, iar toate activitatile desfasurate sunt bazate pe voluntariat.

     In prezent, fundatia are peste 800 de membri si simpatizanti din care se manifesta activ in diferite proiecte si activitati aproximativ 150 dintre ei.

     Multe din activitatile fundatiei sunt destinate elevilor ai caror parinti sunt plecati in strainate la lucru, care provin din familii dezorganizate, sau au probleme financiare, cu risc major de abandon scolar.

     Printre activitatile in care institutia noastra s-aimplicat in ultimii ani sunt:

 • Cursuri de arta dramatic pentru elevii liceului dar nu numai
 • Sedinte de cenaclu literar
 • Redactarea revistei Cuget Liber – Free Mind
 • Activitati de tutorat / after school – pentru elevii ai caror parinti sunt plecati in strainatate
 • Activitati de voluntariat
 • Activitati pentru sprijinirea minoritatilor.

     De-a lungul timpului, FCS Gh. Magheru a derulat o serie proiecte finantate de Consiliul Judetean Gorj- ”TInerii, viitorul culturii gorjene”, de Autoritatea Nationala pentruTineret – ”Toamna Cugetului Liber”,” Primavara Cugetului Liber”, de MECS – Cuget Liber – cursuri de journalism pentru elevi, sau sponsorizate de diferiti agenti economici sau  ONG-uri : Concursul National  “Cititul Dauneaza Grav Inculturii” prins in calendar MECS, Concursul regional  - “Pe urmele Magherilor”.

     De asemenea, sub egida fundatiei sau realizat o serie de activitati privind valorizarea personalitatii Generalui Gheorghe Magheru si a altor personalitati locale, in diverse carti cu carcater istoric: Zestrea magherilor, Contributii la istoria Gorjului, Pe urmele Magherilor. Cu sprijinul fundatiei s-a amenajat in curtea CT Gh. Magheru un bust al Gral. Gh. Magheru.

     De asemenea, fundatia a primit prin donatie de la domnul VladMagheru  o parte din biblioteca si din insemnele si obiectele generalului. Cu sprijinul Muzeului judetean a organizat in cadrul CT Gh Magheru o expozitie deschisa comunitatii locale.

     Funda�ia Cultural-�tiin�ific� Gheorghe Magheru asigura suport material si logistic pentru proiectele internationale  in care este implicat C.T Gh. Magheru: Simpozionul International ENEC realizat anual cu liceul Jozef Beem din Polonia, proiecte Comenius multilateral, bilateral, etc.