Tabăra Meseriasilor 2016
Postată de admin la 23 august 2016, 09:22:54

 

Tabăra Meseriașilor

BRAN – 2016

 

            „Tabăra Meseriașilor”, din cadrul inițiativei România Meseriașă, este un proiect de educație profesională și tehnică, susținut de OMV Petrom, care se bazează pe ateliere de dezvoltare profesională și personală. Acestea sunt destinate elevilor și profesorilor din clasele IX-XI, de la 24 de licee tehnologice și școli profesionale din județul Gorj. În total 200 de elevi și 40 de profesori vor participa la cele 4 serii ale acestei tabere.

            Tabăra Meseriașilor completează programa școlară și îi ajută pe elevi să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor. În ediția din 2016, proiectul se concentrează asupra a patru domenii studiate de elevi: mecanică; electric, electronică și electromecanică; turism și alimentație; construcții, instalații și lucrări publice.

            Am participat ca profesor „meseriaș” în seria „electric, electronică și electromecanică”, desfășurată în perioada 31 iulie – 6 august 2016.

            Programul a fost plin și solicitant, elevii s-au distrat, au învățat lucruri noi, au cântat la chitară, au râs, au dansat, au spus multe glume, au făcut poze, au învățat cum să comunice mai bine și au vorbit despre un viitor mai bun, un viitor sustenabil din punct de vedere energetic.

            Proba finală a Seriei Electricienilor a fost una dintre cele mai frumoase experiențe atât pentru elevi, cât și pentru mentorul Mihai Toader-Pasti: „Proba finală a atelierelor a constat în construirea orașului viitorului, un Târgu Jiu sustenabil și verde. Macheta a fost construită de la zero de elevi, împreună cu rețeaua electrică, pentru care producția de energie a fost realizată cu ajutorul panourilor fotovoltaice și turbinelor eoliene.”

           În această serie au participat doi elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”: Șcheau Ion Vlad și Aveloiu Cosmina Mirabela. Urmează ca în seria 21 – 27 august alți doi elevi să calce pe urmele meseriașilor din Țara lui Andrei: Bordînc Constantin și Vîjeilă-Ciobanu Elena. (link foto)