Graz, oraș universitar
Postată de admin la 27 martie 2013, 09:45:14

 

Graz – oraș universitar

 

 

      Educația modernă înseamnă de fapt posibilitatea de a descoperi prin experimentare , decât de a primi un transfer de informații directe. În acest sens, profesorii trebuie să introducă noi metode și tehnici de lucru în vederea îmbunătățirii calității procesului de  predare-învățare. Pentru a se ridica la  standardele europene în domeniul educației este foarte important pentru un profesor să vină în  contact cu  sisteme educaționale din alte țări. Deși am călătorit în alte țări nu am avut niciodată posibilitatea să vizitez o școala sau să vin în contact cu elevi sau cadre didactice de acolo.


         Conștientă fiind de acestea, am participat la unul dintre cursurile oferite de Programul de formare continuă Comenius(mai multe detalii pe http://www.llp-ro.ro).

Acest curs mi-a oferit prilejul lărgirii orizontului cultural cât și îmbunătățirea competențelor lingvistice. Cursul a fost organizat de University of Graz, Institute for Mathematics and Scientific Computing și s-a desfașurat în perioada 10-16 iulie 2010 în Graz, Austria. Intitulat “Mathematics E-learning software for High School: Units for Mathematics Teachers for Teaching and Learning Mathematics in Elementary Functions, Differentiation, Integration, Linear Algebra and Statistics”( Software E-learning de matematică pentru Liceu), cursul a fost coordonat de către domnii profesori Bernd Thaller și Reinhard Simonovits si  a urmarit  introducerea de noi metode și tehnici de lucru în vederea îmbunătățirii calității procesului de predare-învățare la standardele europene prin folosirea calculatorului. Astfel, strategiile didactice folosite vizează metode și tehnici activ-participative și interactive pentru o instruire eficientă a elevilor. 

               De asemenea, cursul ne-a oferit participanților din România, Spania, Finlanda și Grecia posibilitatea de a cunoaște și a percepe cultura ca pe o experiență unică și de neuitat. Orașul Graz este al doilea ca mărime în Austria, după capitala țării, Viena. Cu o populație de aproximativ 291.000 de locuitori, orașul Graz este și capitala provinciei Styria. Oraș istoric(a fost și capitala Imperiului Habsburgic), Graz are o serie de monumente sau locuri care au devenit celebre, orașul vechi fiind trecut în patrimonial UNESCO din anul 1999. Reprezentativ pentru trecutul și prezentul acestui oraș este turnul cu ceas situat pe colina Schloßberg situată în mijlocul orașului vechi.Acesta și o biserică au fost singurele care nu au fost demolate de către Napoleon în 1809(foto 1).

              Cu o lungă tradiție universitară, Graz are azi șase  Universități cu peste 44.000 de studenți. Karl-Franzens Universität este cea mai veche Universitate a orașului fondată în 1585 de către Arhiducele Charles II. Aici a predat matematica renumitul  Johannes Kepler. Și tot aici s-a desfășurat și cursul pe care l-am urmat în această vară(foto2).

              Ținând cont de faptul că matematica este o disciplină grea pe care puțini elevi o învață cu plăcere, cu ajutorul acestui curs voi reuși să găsesc modalități mai atractive de prezentare a materiei  și mai multe exemple de aplicații ale matematicii în practică.

                În plan personal, această activitate de formare mi-a permis stabilirea unor relații interumane de prietenie și colaborare cu colegi din alte țări, îmbunătățirea competențelor lingvistice, precum și dezvoltarea competențelor integrate.

 


                                           Prof. Simona Măgureanu Stoenescu

                                    Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru”