Facebook CTGM
Vremea
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
ECDL
Sondaj membri
Nu există sondaje definite.
Mesaje scurte
Trebuie să te conectezi
pentru a posta un mesaj.

Nu există mesaje postate.
CARAVANA-INFORMAM SI PROMOVAM

                                     

   CARAVANA   INFORMĂM ȘI PROMOVĂM (foto)

 

                O nouă activitate  desfășurată de echipa Euroscola CTGM  pe raza  comunei Runcu a vizat informarea cetățenilor despre impactul avut asupra comunității de multitudinea de  proiecte  cu finanțare europeană.

               Pentru realizarea acestei acțiuni, elevii au ales imagini reprezentative și au confecționat un afiș de promovare a temei alese, respectiv  infrastructura moderă  definitivată  prin proiecte europene derulate în cascadă de către Primăria  Runcu.

            „Infrastructură modernă, Carte de vizită pentru Europa!” este sloganul acțiunii de promovare, slogan ce focalizează toate beneficiile aduse  acestei localități de implementarea proiectelor europene.

            Grupe de elevi au parcurs la pas satele  Bâlta, Bâltisoara, Valea Mare, Runcu, Răchiți, Dobrița și Suseni.  Cetățenii comunei au fost întrebați despre realizările obținute cu bani europeni, dacă  au cunoștință de importanța  modernizării  drumurilor, rețelelor de apă și canal, rețelelor de curent electric și de comunicații.

           Tineri și bătrâni, cu toții  se mândresc cu localitatea în care trăiesc, sunt fericiti că țărâna și praful de altădată  au fost înlocuite cu asfalt de calitate, apa curge la robinet, televiziunea prin cablu și telefonia mobilă sunt prezente în fiecare casă.  Copiii  sunt încântați de parcurile de joacă, de sala de sport,  cea mai modernă din mediul rural, de școli moderne, dotate la standarde europene.

          Adulții  spun că datorită  implementării proiectelor europene, zona Runcu a cunoscut o dezvoltare puternică în domeniul turismului, au apărut noi locuri de muncă, numărul celor care migrau spre țările vestice a scăzut, populația  a cunoscut o întinerire puternică prin creșterea ratei natalității.

           Înțeleptii comunei, cu ochii în lacrimi,  povestesc de vremurile când  trăiau la lumina lămpii, cărau apa cu găleata de la fântâni cu ciutura, ascultau muzica lăutarilor satului doar la zile de sărbătoare. Azi toți s-au boierit, spun bătrânii și se bucură pentru copiii și nepoții lor că traiesc în alte timpuri, în condiții mult mai bune.

         Bianca Cușlea, elevă în clasa a XI-a și membră a echipei Euroscola,  locuiește în satul Runcu și se bucură de toate aceste realizări înfăptuite  în comunitate,  fiind la rândul ei datoare să învețe carte și să devină un cetățean de nădejde al zonei.  Îndrăgostită de dansul popular, Bianca este membră a ansamblului folcloric „Maria Apostol” al comunei  și  duce cu mândrie peste graniță tradițiile și obiceiurile gorjenești, prin cânt și joc. Căminele culturale din comună  oferă posibilitatea desfășurării unor ample activități culturale, spectacole de profil, festivaluri de muzică și dans popular.

            Intervievați, la rândul lor, administratorii de pensiuni din zonă  se declară multumiți de infrastructura modernă, de noua dezvoltare durabilă a zonei. Aceștia sunt încrezători în viitor și spun că turismul rural, agroturismul, turismul de weekend   vor deveni surse de bunăstare pentru cei care investesc  azi  în acest domeniu.

            Deoarece există foarte multe obiective turistice naturale și antropice, numărul turiștilor crește de la an la an, dar este nevoie de o promovare constantă  a zonei, promovare ce poate avea ca generic  de prezentare sloganul propus de elevi pentru această activitate, concluzia fiind una  simplă și clară.....Te poți simți European în Țara Gorjului de Sus,  deoarece natura, oamenii și investițiile făcute în zonă sunt factorii care îți oferă acest privilegiu.

            CARAVANA INFORMĂM ȘI PROMOVĂM  va continua în orașul Tg-Jiu și în alte localități din județul Gorj.

                       

                                                                    Director Dănăricu Carmen

                                                                           Director adj. Vulpe Carmen