Facebook CTGM
Vremea
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
ECDL
Sondaj membri
Nu există sondaje definite.
Mesaje scurte
Trebuie să te conectezi
pentru a posta un mesaj.

Nu există mesaje postate.
ZILELE EUROSCOLA
                                                                  ZILELE  EUROSCOLA
                                                                  13 octombrie 2016
                                       Colegiul Tehnic “GENERAL GHEORGHE MAGHERU”  în
                                                    Parlamentul European de la Strasbourg (album foto)

 

       Perioada 7-16 octombrie a reprezentat pentru cei 24 de elevi coordonati de prof. Carmen Danaricu  și prof. Carmen Vulpe, o experiență unică, de neuitat.

       Concursul “Euroscola” 2015-2016 a oferit  șansa tinerilor gorjeni de a se intâlni cu semenii lor din Europa, de a schimba impresii  sub marea cupolă a Parlamentului European.

        Echipa alcătuită din 24 de elevi a fost însoțită în Parlamentul European de doamnele profesoare Dănăricu Carmen și Blîndu Lavinia. 

         Ziua cea mare, 13 octombrie 2016 a reunit la Strasbourg delegatii din 21 de țări europene: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Spania, Franta, Croatia, Italia, Letonia, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Suedia și Marea Britanie. Reprezentanții gazdelor au prezentat structura Parlamentului, comisiile de lucru, funcționarea grupurilor parlamentare și principalele repere ce vizează activitatea parlamentarilor: adoptarea legislatiei europene, stabilirea și repartizarea bugetului, politicile adoptate în relatia cu toate statele membre etc.

         Mesajul gorjenilor a fost transmis de  elevii Gabriela Nichifor (cl.XII A) și Popescu Ion Lorian (cl.XII B).  “Solidaritate, Bucurie, Speranță! Împreună vom învinge!”, acesta a fost îndemnul adresat de tinerii din orașul lui Brâncuși.

         Programul întregii zile a fost parcurs cu un deosebit interes, acesta desfășurându-se într –o atmosfera plăcuta, dezinvoltă, tinerească. După cuvântul țărilor participante, elevii au adresat reprezentanților Parlamentului intrebări referitoare la problemele actuale din Europa: migrațiile și integrarea, promovarea dezvoltării durabile, drepturile omului și securitatea statelor, Europa în lume etc.

           A doua parte a zilei  a fost destinată competitiei “EUROGAME”, un joc pentru elevi și profesori care viza cunoașterea istoricului Uniunii Europene, promovarea plurilingvismului și a interculturalității. Câștigători au fost toți tinerii participanți, aceștia au dat dovadă de inteligență inovativă, de prietenie și solidaritate, de toleranță și receptivitate, au demonstrat  inițiativă și spirit combativ, practic s-au prezentat  foarte bine în rolul  de parlamentari.

          Călătoria la Strasbourg a oferit grupului de la “Magheru” ocazia de a vizita o serie de obiective turistice, culturale și istorice, orașe și capitale europene. Periplul prin Europa a început cu Budapesta, unde au fost vizate: Centrul istoric, Podurile peste Dunăre și Insula Margareta. A urmat: Viena (Piata Maria Tereza, Palatul Hofburg, Opera, Parlamentul, Centrul O.N.U.), Salzburg (Palatul și Grădinile Mirabell, Casa lui Mozart, Fortăreața Hohensalzburg),Vaduz, Zurich (orasul vechi, Catedrala Grossmunster, Biserica Fraumunster cu vitraliile lui Marc Chagall), Belfort, Paris (Cartierul Defense, Arcul de Triumf, Place de la Concorde, Opera Garnier, Biserica “La Madaleine”, Biserica Sacre Coeur, Muzeul Louvre, Bastilia, Catedrala Notre Dame de Paris, Turnul Eiffel, plimbare pe Sena), Reims, Strasbourg (Cartierul “Petite France” , Catedrala Notre Dame, centrul istoric), Praga (orașul nou, orașul vechi, ceasul astronomic).

         Programul Euroscola oferă astfel posibilitatea elevilor din țările Uniunii Europene să călătoreasc, să cunoască locuri și oameni, să-și lărgească orizontul istoric și cultural.

        Aceste zece zile de călătorie, care au culminat cu activitățile desfășurate la Strasbourg, în Parlamentul Europei au avut un impact foarte puternic asupra elevilor participanți. Încă de la început, acest program a vizat informarea tinerilor despre procesul integrării și promovarea  participării  lor la construcția și dezvoltarea Uniunii Europene.

        Impresiile sunt greu de redat în cuvinte, toți participanții fiind deosebit de emoționați, bucuroși că au reprezentat  cu mândrie școala și țara în Parlamentul European.

       Georgiana Jurebie de la clasa  XI F, a declarat la întoarcere: „Participarea la Zilele Euroscola a reprezentat pentru mine o experiență minunată. Atmosfera primitoare, plină de căldură, prezența unui număr atât de mare de tineri care socializau, schimbau impresii, seriozitatea cu care eram ascultați de adulți, toate acestea  m-au ajutat sa depășesc emoția și să particip activ la tot ce se întampla în jurul meu. Practic, am petrecut o zi ca parlamentari, am propus legi, le-am prezentat și susținut, în final au fost adoptate sau respinse. Tinerii  s-au  cunoscut, au dezbătut problemele actuale, au propus modalități de rezolvare pentru acestea, au format o mare familie, familia unei Europe unite”.

        Pentru ediția următoare a Concursului Euroscola, elevii de la Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” își propun să participe și sa ocupe un loc câștigător, astfel încât  să fie prezenți din nou la Strasbourg, în Parlamentul European.

                                                                                                   Prof. Dănăricu Carmen